Mor Hanna

Nytt hemma

Att kakla om i badrum och kök är ett bra sätt att skapa en ny atmosfär i hemmet. Själv är ofta bäste dräng. Att kakla om själv är ingen omöjlighet, och du kan spara pengar på kuppen.

kaklat kök

Innan man börjar kakla måste man förstås se ut vilka kakel man vill ha och räkna ut hur mycket som går åt. Kom ihåg att det är alltid bra att köpa några extra. Här kan du till exempel hitta ett brett sortiment av snyggt och klassiskt kvalitetskakel som fräschar upp inomhusmiljön och håller länge. Det är dessutom lätt att underhålla.

Förbered noga

I Expressen kan du läsa mer om hur man kan kakla om köket själv. Innan du börjar är det viktigt att du förbereder allt ordentligt. Det är viktigt att väggen är ren och torr och innan man sätter den första kakelraden mot bänkskivan måste man kolla att den är helt vågrät genom att mäta med ett långt vattenpass. Eftersom det är kladdigt att sätta plattor måste man skydda med mjölkpapp som är tjockt och hindrar att fogmassa går igenom.

Nästa steg blir att blanda till fästmassan. Det gör man genom att följa instruktionerna på förpackningen. Om du ska kapa plattorna behöver du en kakelskärare. Du ritsar plattan och delar den sedan med kakelskäraren.

Fästmassan torkar ganska snart och det är bäst att arbeta etappvis när du sätter plattorna. Blanda lagom mängd fästmassa åt gången och jobba på en begränsad yta. Stryk ut nästa omgång och dra sedan av ytan med tandspackeln.

När fästmassan har torkat helt kan kakelväggen fogas. Men före det måste du förbereda fogarna. Fogmassan blandas enligt förpackningen och ska vila i 10 minuter. Arbeta in fogmassan noga och skrapa bort överflödet. Efter ungefär 30 minuter är fogen yttorr och det går att forma den för att få det djup man önskar. Tvätta nu bort fogmassan. Rengör kakelväggen flera gånger och skölj ur fogbrädans svamp ofta.

Efter en dryg timme har fogen torkat och då är det dags att polera kakelytan med trassel. På stänkskydd i kök där man lagar mat kan fogen skyddas med en fogförseglare.

Det sista momentet är mjukfogningen. Den vanligaste fogmassan på marknaden är silikon som man applicerar med en fogspruta. Låt torka, och sen har du gjort om hemma, alldeles själv.

Sorry, the comment form is closed at this time.